Werken in de branche

Het aantal werkende koeriers in Nederland is de laatste jaren sterk toegenomen. De groei is vooral te danken aan de groei van e-commerce in ons land. Steeds meer fysieke winkelpanden in het centrum van de stad sluiten hun deuren, terwijl op het internet wel steeds meer webwinkels geopend worden. Mensen vinden het niet erg om hun spulletjes online te bestellen voor een goedkopere prijs en hier vervolgens een dag op te wachten.

De bezorging wordt daarbij ook steeds sneller. Wanneer je vandaag iets voor het einde van de avond bestelt, kan je dit morgen al in huis verwachten. De groei in vacatures voor koeriers zal hierdoor nog wel even doorzetten. Voordat je echter begint met solliciteren is het goed om te weten welke eigenschappen je nodig hebt om een koeriers Amsterdam te worden.

Meer dan alleen een rijbewijs hebben

Een voordehand liggende vereiste om als koerier aan de slag te gaan is natuurlijk dat je een rijbewijs moet hebben. Een postbode die alleen brieven moet bezorgen kan nog wel wegkomen met zijn of haar bezorgroute op de fiets afleggen. Een koerier die voornamelijk pakketjes bezorgd heeft toch echt wel een auto nodig om dit te doen. Om een goede koerier te worden heb je echter nog veel meer nodig dan alleen een rijbewijs. Ook zijn enkele specifieke persoonlijke eigenschappen vereist om echt goed te zijn in het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden.

Alleen werken, maar sociale vaardigheden vereist

Als koerier werk je voornamelijk alleen gedurende een werkdag. Het gros van de tijd zit je in de auto om van de ene naar de andere plek te rijden. Hierdoor moet je wel in staat zijn om zelfstandig te kunnen werken. Tevens is het belangrijk om georganiseerd te zijn, want je moet een vaste route aanhouden en de pakketten moeten wel op de juiste bestemming aankomen.

Wat niet iedereen verwacht is dat ook sociale vaardigheden vereist zijn om als koerier te werken. Het alleen en zelfstandig werken zal misschien mensen aantrekken die deze vaardigheden niet hebben, maar hun zullen snel bedrogen uitkomen. Gedurende de werkdag van een koerier kom je namelijk met een groot aantal mensen in contact en hen moet je sociaal en vriendelijk benaderen.